Сини китове: Най-огромните същества на Земята

Синият кит ( Balaenoptera musculus ) е най-голямото животно, за което е известно, че е съществувало в историята. Известно е, че тези огромни морски бозайници достигат 34 метра дължина и най-големите индивиди вероятно тежат най-малко 150 тона (136 метрични тона), според Cetacean“> , нестопанска изследователска организация, която изучава морските бозайници. Пълната огромна сила на синия кит може да не е очевидна от повърхността на водата, но „когато сте под водата на синия кит, това е великолепен“, казва Сиърс. – Тогава сърцето ти се изпомпва.

Сините китове принадлежат към група китове, наричани рокали, които са китови китове с гънки или канали в кожата си, които позволяват на устата им да се разширяват, за да поглъщат по-големи количества вода при хранене. Много учени описват сините китове като принадлежащи към един от трите подвида, като групите се намират в Северното полукълбо и в Антарктика, а третата – в черно-белите китове ( B. musculus brevicauda ), в индийските и югозападните части на Тихия океан. %D0%94%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5″> имаха крака и ходили по суша, но влязоха във водата, за да намерят храна. В продължение на много поколения тези създания развиват адаптации, подходящи за живот във вода на пълно работно време, като перки, мехури и дупки. Въпреки че фосилните данни са мътни, %D1%81%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE“> , от еволюционна гледна точка – може би само за последните 3 милиона години.

Сините китове са успели да достигнат огромния си размер, тъй като тяхната водна среда поддържа по-голямата част от тяхната маса в сравнение с животните на сушата и те са се приспособили да се хранят толкова ефективно с крил, казва Сиърс. [ Диета и местообитания

Сините китове се намират в океаните по целия свят. Учените следят популациите в северната част на Тихия океан и Атлантическия океан, както и китовете в южното полукълбо.

Китовете мигрират на дълги разстояния, за да намерят храна в студени води и задни телета в по-топлите райони през най-студените месеци на годината. Тези пътувания се простират от тропиците до полярните кръгове и покриват хиляди мили.

Някои китове бяха забелязани да се връщат на едно и също място година след година, но не винаги. Търсенето на китове с лодка има своите ограничения, казва Сиърс, така че често не е ясно за изследователите, ако „липсващите“ китове просто са отишли ​​някъде другаде през тази година, или просто не са били виждани от китовете.

Сините китове почти изцяло ядат крил – малки същества, подобни на скариди. Китовете търсят големи концентрации на своята малка плячка, която поглъщат в голямо количество вода, понякога се

Син кит поглъща крила край бреговете на Калифорния.
Син кит поглъща крила край бреговете на Калифорния.

Кредит: Авторско право Никълъс Пиенсън / Silverback Films / BBC

Учените смятат, че сините китове могат да живеят от 80 до 90 години. Сиърс проследява сините китове в Северния Атлантически океан повече от 40 години и продължава да вижда някои от същите хора, които е видял, когато е започнал.

Една от причините, поради които сините китове могат да живеят толкова дълго, е липсата на хищници. Телецът от сини китове е достатъчно малък, че понякога е насочен от косатки, но китовете за възрастни са толкова големи, че дори и най-порочните океански хищници стоят ясно. Хората представляват най-голямата заплаха за оцеляването на синия кит.

Сините китове могат да общуват на дълги разстояния с %D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82″> някъде около 9 години, но изследователите и следетелите на китовете не са в състояние да определят дали има специфични райони за отглеждане на сини китове.

Това, което учените знаят обаче, е, че майките сини китове обикновено раждат единични телета, които са дълги от 6 до 7 метра и тежат до 6,000 lbs. (2700 килограма). Телетата кърмят шест до осем месеца и могат да останат с майките си, докато навършат 2 до 3 години.

%D0%9C%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F“> (IUCN), световното население на сините китове се увеличава.

Според оценките на Сиърс по света може да има от 10 000 до 18 000 сини кита. За експертите е трудно да определят по-точен размер на населението, тъй като сините китове преминават през такива огромни части на океана, което ги прави трудни за проследяване, казва Сиърс. – Всъщност нямаме никаква грижа.

И въпреки че сините китове са гигантски същества, те все още са много добри в това да се крият от хората. Китовете често могат да задържат дъха си за 20 минути и да пътуват на дълги разстояния през това време, което затруднява тяхното проследяване, дори след като са били забелязани, казва Сиърс. „Проучвателните области, които даваме, вече могат да бъдат доста широки по отношение на хората, но в мащаба на сините китове, това е шега“, каза той.

Според Сиърс изследователите могат да видят само 5% от живота на синия кит, когато се доближат достатъчно за наблюдение. Останалите десетилетия от живота на синия кит могат да станат по-лесни за документиране с технологии като дроните и подобрените сателитни маркери. Това може да отнеме две или три поколения биолози, каза Сиърс, преди да има „удобно“ разбиране за поведението на сините китове и социалните взаимодействия.

Допълнителна информация: